Emerytura w Tajlandii – wymagania


Tajlandia jest jednym z niewielu krajów, w którym o wizę emerytalną możesz ubiegać się już po ukończeniu pięćdziesięciu lat.

Wizy emerytalne, po angielsku „Non- Immigrant Retirement-Visa O-A”, są opcją dla osób, które planują wyjechać z kraju zamieszkania na dłużej. Jednak aby ją uzyskać musisz spełniać pewne warunki oraz przejść przez proces aplikacji oraz rejestracji dokumentów.

Wymagania jakie musi spełniać ubiegający się o wizę emerytalną:

Wiek Emerytalny

Pierwszym warunkiem do uzyskania wizy emerytalnej jest wiek. Wnioskodawca w dniu składania wniosku musi mieć skończone 50 lat lub więcej. Młodsi mogą uzyskać inną wizę do Tajlandii, taką jak: wiza tranzytowa, wiza turystyczna, wiza dyplomatyczna, wiza służbowa, wiza kurtuazyjna. Więcej na temat tych wiz znajdziesz na stronie Ambasady Tajlandii w Warszawie.

Wymagania finansowe

  • Wkład na koncie – 800, 000 Baht

Emeryci planujący długoterminowy pobyt w Tajlandii muszą wykazać posiadanie na koncie równowartości 800 tysięcy Baht na osobę czyli około 25,000 USD, a w przeliczeniu na złotówki to około 80 tysięcy złotych (!). Te pieniądze mogą pozostać na koncie lub można je wybrać po uzyskaniu wizy. Zaleca się jednak zdeponowaną kwotę trzymać w banku, gdyż co roku wizę emerytalną należy odnawiać.

lub

  • Miesięczny dochód 65,000 Baht

Posiadać miesięczny dochód od 65,000 Baht wzwyż, to jest koło 2,000 USD, a w polskich złotówkach to około 6.5 tysiąca (!). Średnia miesięczna emerytura emerytów z krajów zachodnich przekracza tą kwotę, więc dla nich wymagania finansowe nie stanowią problemu. A dla Polaków?

lub

  • Połączenie obu wyżej wymienionych (wkład na koncie  + miesięczne dochody x 12), a w sumie dajęce kwotę 800,000 THB za cały rok.

Wymagane dokumenty

Oryginały oraz kopie dokumentów:

  1. Wypełniony formularz wniosków wizowych – 3 – 4 kopie (dokładna ilość kopii jest różna, więc lepiej być przygotowanym na więcej)
  2. Zdjęcia paszportowe wykonane w ostatnich sześciu miesiącach, podpisane imieniem i nazwiskiem na odwrocie (wymiary 4 x 6 cm) – 3- 4 sztuki
  3. Paszport ważny minimum 12- 18 miesięcy (różne ambasady czy biura imigracyjne wymagają inaczej) w dniu aplikacji oraz kopia strony ze zdjęciem z paszportu – 4 kopie
  4. Formularz Danych Osobowych – 4 kopie, można ściągnąć ze strony Ambasady Tajlandii w LA.

Uwaga! Dokumenty w punktach 5-7 muszą być potwierdzone notarialnie!

  1. Trzy lub cztery kopie dokumentów:
  • wyciąg bankowy wykazujący środki finansowe równowartości od 800,000 Baht wzwyż, do tego należy załączyć zaświadczenie z banku potwierdzające konto oraz dostępne środki.

lub

  • dowód miesięcznego dochodu od 65,000 Baht wzwyż,

lub

  • dowody kombinacji obu wyżej wymienionych w sumie wynoszących 800,000 Baht na rok.
  1. Zaświadczenie o niekaralności w kraju zamieszkania z ostatnich trzech miesięcy. Wnioskodawca nie może być również karany w Tajlandii co wiąże się z zakazem wjazdu do Królestwa Tajlandii (ustawa emigracyjna z 1979).
  2. Wypełniony Formularz Zdrowia z ostatnich trzech miesięcy, wykazujący iż aplikant nie choruje na choroby wymienione w formularzu, takie jak: trąd, gruźlica, uzależnienia od narkotyków, słoniowatość, trzecia faza syfilisu (rozporządzenie ministerialne nr 14 BE 2535). Można użyć formularza ze strony ambasady w LA.
  3. Opłata jednorazowa za wizę płatna gotówką, która co jakiś czas się zmienia, wiec należy na bieżąco sprawdzać.

Wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone na język angielski albo na język tajski – zależy to od ambasady lub samego urzędnika 🙂

Etapy ubiegania się o wizę emerytalną

  1. W kraju zamieszkania złożyć wniosek o ‘wizę non-imigrant O-A’ (jest to wiza na dłuższy pobyt). Ta wiza pozwala na pobyt w ‘krainie uśmiechu’ do 90 dni. W momencie składania wniosku wizowego zaznaczyć, iż zamierza się ubiegać o wizę emerytalną będąc w Tajlandii. Można również do Tajlandii przyjechać na wizie turystycznej, jednak jej nie zmienisz na wizę emerytalną. Tylko posiadając wizę ‚non-imigrant O-A’ można ubiegać się o wizę emerytalną.
  2. Przyjechać do Tajlandii.
  3. Założyć konto w tajskim banku i przelać wymaganą kwotę pieniędzy na swoje tajskie konto. Najlepiej jeśli wykażesz, że przelew dokonano zza granicy.
  4. Odczekać dwa miesiące, w trakcie których możesz zwiedzać i wypoczywać – przyjemnego wypoczynku oraz podróżowania.
  5. W międzyczasie uzyskać tymczasowe lub stałe miejsce zamieszkania, gdyż w następnym etapie musisz przedstawić tzw. Residency Permit (czyli potwierdzenie zameldowania). Druk taki pobierz w biurze emigracyjnym. Dodatkowo skompletuj wszystkie wcześniej wspomniane dokumenty oraz kopie.
  6. 30 dni przed upływem ważności ‘wizy O’ udajesz się do biura emigracyjnego i składasz wymagane dokumenty.

Po około dwóch tygodniach otrzymujesz wizę.

Przepisy emigracyjne w Tajlandii zmieniają się bardzo często, więc zaleca się aby na bieżąco sprawdzać ich stan aktualny.

Wymagania obowiązujące osobę ubiegającą się o wizę emigracyjną znajdziesz na popularnej wśród obcokrajowców w Tajlandii stronie Thai Visa (w języku angielskim) oraz na stronie Thai Embassy  gdzie znajdziesz przepisy prawne dotyczące pobytu w Tajlandii.

Wydawałoby się, iż proces aplikacyjny jest skomplikowany. Jednak gdy skompletujemy wszystkie dokumenty i przygotujemy potrzebne kopie to nie powinno być najmniejszego problemu z uzyskaniem „przepustki do raju”.

Aby jednak być pewnym na 100% najlepiej udać się do ambasady Tajlandii w swoim kraju, lub kraju obecnego pobytu, i dokładnie wypytać o szczegóły, gdyż każda ambasada może mieć różnice w wymaganiach. Na pewno będą to niewielkie odstępstwa, ale lepiej wcześniej się upewnić.

Każdy pewnie powie: dobrze ci mówić bo już tam jesteś. Jak ja mam ze swojej pensji uzbierać te 800 tysięcy Bahtów? Kto ma emeryturę w wysokości sześć i pół tysiąca zlotych miesięcznie? Niewielu z nas. Jednakże za parę lat może wszystko się zmieni.

Powiem szczerze, obecna emerytura w wysokości jednego tysiąca złotych miesięcznie to za mało, aby ubiegać się o wizę emerytalną do Tajlandii. Jeśli jednak masz oszczędności lub inne formy zabezpieczenia finansowego, to nic nie stoi na przeszkodzie aby zrealizować marzenie o emeryturze w ‚krainie uśmiechu’.

Kieruję ten wpis do osób, które na emeryturę będą mogły przejść za kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt lat.

Zacznijcie odkładać pieniążki. Pomyślcie o swojej starości już teraz.

Chyba nie chcecie w ‚jesieni życia’ zasiąść na ławeczce pod blokiem czy w parku, lub wyglądając przez okno pomyśleć: „A mogłem sobie odłożyć na starość, mogłem zaplanować wcześniej jak spędzić czas na emeryturze. Zamiast marznąć zimową porą, mógłbym wygrzewać się pod palmami w ciepłych krajach, z drinkiem w ręku, na hamaku czy leżaku relaksować się w wymarzonym raju”

Jak mówi przysłowie „Dla chcącego nie ma nic trudnego”. Lepiej więc nie zwlekaj i pomyśl o przyszłości już teraz.

Na koniec przytoczę słowa Jima Rohna (amerykańskiego przedsiębiorcy):

„Jeśli nie zaplanujesz swojego własnego życia, prawdopodobnie będziesz realizował plan przygotowany przez kogoś innego.

Zgadnij, co ten ktoś zaplanował dla ciebie?

Niewiele”

Masz dodatkowe pytania?

Pisz, komentuj, pytaj.

Reklamy